Använd klinker i badrummet

Som alla rum i ett hem ska man känna trygghet, säkerhet och komfort där man bor, så även i ens badrum. När man kommer in i ett badrum som inte är färdiggjort kommer man märka att det skal som går runt väggarna kommer behöva göras en del arbete med. Eftersom badrum är ett våtutrymme krävs det att man går säkert fram och ser till att både fuktspärr och annat sätts in så att det varken blir vattenskador, eller i värsta fall materiella skador (vid elfel). Om man blandar vatten med el kan man få en kraftig stöt, så pass kraftig att man kan dö. Därför är det som sagt viktigt att bygga rätt från början.

Inred snyggt i badrummet

När man väl tänkt på säkerheten och lagt in fuktspärr i väggarna och värmeslingor i golvet, kan man äntligen börja fundera på vad man kommer behöva ha i sitt badrum. När det handlar om golv och väggar är det vanligast att använda sig av kakel, klinker eller glasmosaik, eftersom det är snyggast och mest tålfuktigast. ”Klinker till vårt nya badrum” tänker nog många som väljer badrumsgolv. Utöver det ska man sedan välja porslin till badrumsinredningen. Om man har flera badrum i sitt hem kan man välja att exempelvis sära på WC (toalett) och badrum, dvs. ha toaletten i ett badrum och badkar/dusch i ett annat badrum. Har man dock bara plats för ett badrum måste man se till att få in en toalettstol, ett badkar eller en dusch och ett handfat. Vid behov av plats kan man dessutom få in både spegel, badrumsskåp (för förvaring) och tvättmaskin. Det som dock styr en ganska mycket när man inreder sitt badrum är hur rören i huset är dragna (för avlopp etc.). Om rören är dragna på ett sätt kommer man inte kunna ändra på de olika platserna alls.

Vad som är oerhört viktigt att tänka på när man bygger badrum är att ha in rutinerade och erfarna hantverkare som har behörighetskrav att bygga våtutrymmen. Som konsument har man naturligtvis rätt att bestämma inredningen själv, men om en person eller personer bygger ett badrum utan behörighet kommer inga försäkringar att gälla.