Den stora guiden om ull för barn

Ull är en favorit i många barnfamiljer och med goda skäl. Ull är en naturprodukt med mycket speciella egenskaper och det finns många fina typer av ull på marknaden som inte repar eller ser matt ut.

Denna ullguide ger dig inblick i de vanligaste typerna av ull. Du får lära dig mer om hur du bäst tvättar och underhåller din ull. Sist men inte minst pratar vi om hur ull kan ge bättre sömn.

Flera typer av ull - vad ska jag välja?

Om du letar efter ull till barnen kommer du definitivt att stöta på olika typer av ull. Kan det ena vara lika bra som det andra? Svaret hittar du här, där vi recenserar de mest använda typerna av ull.

Vad är merinoull?

Merinoull kommer från merinofåret. Merinoull är speciellt känd för att inte repa, vilket vissa typer av ull annars kan göra. Redan där är det den perfekta ullen för underkläder, T-shirts och liknande. 

Den täta och korta ullen med tunna fibrer är extra mjuk och slitstark. Därför använder vi ofta merinoull till vardags. Den kan hålla i något och då är den skön att ha på sig. 

Vad är kashmirull?

Kashmirull är den exklusiva ullen. Den kommer från getter i Himalaya och är eftertraktad över hela världen. 

Kashmirull är en mycket fin, mjuk och repfri ull, men den är också skör. Därför är det inte för vardagsbruk. 

Vad är alpackaull?

Som namnet antyder kommer alpackaull från en alpacka – djuret från Anderna som är lite som ett lamadjur. 

Alpakkaull är särskilt känd för sina temperaturreglerande egenskaper. Det är en varmare ull, vilket är vettigt i vintergarderoben. Den skiljer sig från de andra typerna av ull genom att vara lättare än fårull och mer hållbar än kashmirull.

Hur tvättar man ull?

Detta är verkligen en ofta ställd fråga. Hur tvättar du den ullen utan att krympa den till dockans storlek eller ta en och en halv dag av handtvätt och lufttorkning?

Det är sant att det finns typer av ull som behöver handtvättas, men du kan gå förbi dem genom att kolla tvättråden innan du köper ull. Det behöver inte vara ett stort projekt för att hålla ullkläderna rena, men ull måste hanteras med kärlek.

Läs vidare här om du vill veta hur du tvättar ull på ett skonsamt och smart sätt.

Ull med självrengörande egenskaper

Det mesta av ull går att tvätta – ofta även i tvättmaskin.

Däremot håller yllekläderna längre om du undviker att tvätta dem utan bara rengör luften ute i fuktigt väder. Ull har en naturlig självrengörande effekt, så om den inte är smutsig kan du enkelt fräscha upp den genom att hänga ut den på snöret i några timmar, t ex precis efter en rejäl regnskur, där fukten hänger i luften. 

Om det inte kommer regn i sikte kan du prova att ta med dig yllekläderna till badrummet nästa gång du duschar och låta det hänga medan fukten fyller rummet. Det kan också göra skillnad.

Ullprogram och ulltvättmedel

Ibland behöver yllekläderna bara tvättas, så är det. Som tur är går det mesta av ull att tvätta på ullprogram i tvättmaskinen eller bara i 30 grader. 

Här kan du med fördel använda ulltvättmedel eller ullkur med lanolin, även kallat ullschampo. Ull innehåller naturligtvis lanolin, men resan i tvättmaskinen urholkar det sakta. Därför är det en bra idé att tillsätta lite lanolin vid varje tvätt genom tvättmedlet. Det hjälper till att bevara ullens naturliga egenskaper: andningsförmåga, fuktupptagning och temperaturreglering.

Om tvättmaskinen har ullprogram anpassas temperaturen efter dig, men börjar du tvätta ull för hand måste du själv säkerställa rätt temperatur. Gå till ljummet vatten för ulltvätt – varken för kallt eller för varmt.

Om du har en bit naturfärgade yllekläder med fläckar som inte går att spara kan du prova att blötlägga kläderna i en kanna starkt kaffe. Rör om lite så att färgen fördelas. Har du tur kommer du både att kamouflera fläckarna och ge kläderna en modern karamellfärg.

Ulltäcket kan tvättas och lufttorkas

När det kommer till ulltäcket räcker det ofta med att lufttorka, men däremellan uppstår behovet av att ge barnetäcket en tur i tvättmaskinen, det är klart. 

Vår ulltäcken för baby och junior kan tvättas i tvättmaskin i 30 grader med ulltvättmedel. De har bäst av att torka ute på klädstrecket och ska helst inte knackas, dammsugas eller torktumlas. Låt bara täcket hänga och sköta sig i vinden tills det är helt torrt.

Arctic & Nordic Textiles har många års erfarenhet av täcken och rekommenderar att låta ulltäcket avdunsta innan du bäddar på morgonen. Ge inomhusklimatet i sovrummet en hand, genom att vända täcket åt sidan på morgonen så att nattsvettarna från kroppen avdunstar. Om du fortfarande vädrar kan du slänga upp täcket i fönsterbrädan, så att det får lite extra frisk luft. 

Ett täcke som skakas och ventileras regelbundet behöver sällan tvättas. Tänk dock på att ha överdraget på täcket om du lufttorkar ute vid soligt väder. Den fina ullfyllningen tjänar inte alltför mycket på att brännmärkas i solvärmen. 

Ulltäcket ger bättre sömn

Låter det för bra för att vara sant? Bättre sömn är förstås en komplex storlek, men täcket är verkligen inte utan betydelse för hur bra vi sover.

Enligt barnmorskan och sömnrådgivare Karen Kildahl, kroppstemperaturen måste sänkas med en grad så att vi kan somna och sova gott. Därför ligger vi och skruvar som grillkycklingar varma sommarnätter. Värmen håller oss vakna även när vi är trötta. 

En av förutsättningarna för en god natts sömn är att vi inte har det för kallt eller för varmt. Här har ulltäcket flera starka egenskaper som hjälper till att hålla en behaglig temperatur under täcket. 

Ull är ett material som andas som leder bort fukt från kroppen och hjälper till att reglera kroppstemperaturen.

Det är extra viktigt att tänka i termer av temperaturreglering med små barn som sover mycket. Deras kroppstemperatur regleras inte på samma sätt som äldre barn eller vuxna. Därför behöver du ett täcke som reglerar temperaturen och håller sängen torr och varm.

När du ska välja täcke till ditt barn är valet ofta dun, fiber eller ull. Vad ska du välja? Vi har gjort en dyneguide, som hjälper dig att välja rätt täcke för ditt barn. 

Här kan vi väl avslöja att när det kommer till temperaturreglering är ulltäcket från naturens hand ett steg före. Ull reglerar kyla och värme på en nivå som varken fiber eller dun klarar av. Därför är ulltäcket även ett utmärkt val för åretrunt täcke. 

Har du en bebis som sover i vaxpåse måste du vara uppmärksam på om det blir för varmt med ulltäcket i vaxpåsen över sommaren. Socialstyrelsen rekommenderar att ha extra koll på små barn under 1 år i förhållande till temperaturreglering. Bebisar rör sig vanligtvis mindre när de sover och reagerar inte nödvändigtvis själva om de får det för kallt eller för varmt.

Det danska klimatet är föränderligt och kräver uppmärksamhet. Det är här ullen kommer till sin rätt med förmågan att transportera fukt och hålla kroppen torr – både varma sommardagar och kalla vinternätter.