Sömnguide: Hur mycket ska mitt barn sova?

God sömn är grundläggande för nyinlärning, utveckling och välbefinnande. 
Men hur vet jag om mitt barn sover tillräckligt?

Sömn är ett återkommande tema i barnfamiljen. Inte minst sömnbrist. Men hur vet jag egentligen om mitt barn får tillräckligt med sömn?

Jag har ställt den frågan till Karen Kildahl, förutom att hon är tvåbarnsmamma är hon även barnmorska och sömnhandledare på Babyinstitutet.

Sömn är biologisk

Karen tar mig tillbaka till innan elektriciteten uppfanns. Då styrdes livet alltmer av rytmer och vanor. När solen gått ner gick vi och la oss. Det fanns inga lampor vi kunde tända. Inga skärmar att titta på och inga mejl från chefen på. 23.

Idag är livet ofta mer ostrukturerat. Vi äter när vi vill. Vi jobbar när vi vill och sover när vi vill. Många av oss kan inte kopiera det vi själva växt upp i. Men Karen, som är barnmorska och sömnrådgivare, gissar att vi fortfarande är på väg tillbaka till några av de gamla dygderna när det kommer till barn och sömn:

”Det kan vara så att vi har moderniserat oss på många sätt, men hjärnan behöver fortfarande fixpunkter. 

Sömn är en biologisk storhet som till stor del styrs av din interna klocka. Om du sover dåligt är det bästa du kan göra att gå och lägga dig och gå upp samma tid varje dag. Så din interna klocka kan hänga med.

Detsamma gäller för barn."

Sömnens matematik

Karen Kildahl är kvinnan bakom Sömnens matematik. Men hon skulle definitivt protestera om jag sa att hon hade uppfunnit matematiken bakom sömnen. För matematiken fanns det redan. Karen har "bara" kommit på det och gett det ett namn. Och hon har också sett arbetet i praktiken, tillsammans med tusentals småbarnsfamiljer, genom sitt arbete som sömnrådgivare på Babyinstitutet. 

Sömnmatematik ger dig en överblick över hur mycket sömn ditt barn behöver under en dag och hur många tupplurar du behöver för att passa in på dagtid. Blanketten löper från 0 till 2 år.

Ålder

Dagslure (antal)

Total sömn (timmar)

Nyfödd

3

16-17

3 månader

4-5

15

6 månader

3

14

9 månader

2

13-14

1 år

1-2

13-14

1 ½ år

1

13-14

2 år

1

13

 

Sömnens matte handlar inte bara om hur mycket ditt barn behöver sova. Det handlar minst lika mycket om hur mycket vaken tid barnet behöver. Sömn och vakentid gör att matten går upp.

När vi är vakna tar vi in mycket stimuli genom våra sinnen. Det hela är lagrat i hjärnans hippocampus – eller ”den lilla USB-kontakten” som Karen kallar det. När vi sover kopplar vi in USB-kontakten i datorn som bearbetar det vi upplevt. Vissa raderas och andra lagras på hårddisken. När USB-kontakten är ren är vi redo att ta en runda till. 

Det är vad sömn kan göra. Rensa ut hippocampus. Vi får för guds skull inte ha allt vi upplever i åtanke. Då hamnar vi snabbt med en fullsatt USB-kontakt. 

Låt oss ta en 3 månader gammal bebis som exempel. Om utgångspunkten är att barnet behöver 15 timmars sömn om dagen så finns det plats för 9 timmars vaken tid. Men hur ser det ut i praktiken?

Karen förklarar att det kan se lite annorlunda ut, men i slutändan kan vi inte fuska med sömnen. Vi behöver aritmetiken för att gå upp: 

”De allra flesta barn vid 3 månader har fått tillräckligt med input efter en och en halv timmes vaken tid. Sedan behöver USB-kontakten bara rengöras. 

Om vi delar upp den 9 timmarna vakna tiden i bitar om en och en halv timme vardera, så måste ett barn på 3 månader sova 5 tupplurar på dagen innan det sövs för natten. Under dagen börjar det kl 6 eller kl. 9 spelar ingen roll. Det viktiga är att få sömnmatten att gå upp, så att barnet får både den sömn och vakentid det behöver under en dag.

Det är därifrån balansen och hälsosam sömn kommer.”

Hälsosam sömn

När du inte sover bra blir du mer knölig. Det gäller både barn och vuxna. Allt blir ohanterligt och då kan det vara väldigt skönt med något konkret att luta sig in i. Fram med miniräknaren och prova sömnens matte.

Jag vill erkänna att det är kontroversiellt med så mycket systematik kring barn. Det är vi inte vana vid. Mitt barn är trots allt inget excelark. Men jag blir fortfarande nyfiken när en erfaren sömnrådgivare säger till mig att det fungerar. 

Har du också blivit nyfiken kan du följa Karen på hennes Instagramprofil Hälsosam sömn, där hon ger tips och tricks för hälsosammare sömn för barn. 

Behöver du något fint till inredningen i barnrummet kan du kolla in vårt sängkläder i fina, dova färger ut.