Så väljer du rätt täcke för ditt barn

En god natts sömn är avgörande för om det blir en bra dag. 
Det gäller både dig och ditt barn. Här spelar täcket en viktig roll.
 

Ett bra täcke ger bättre sömn. Vi har skapat en guide som hjälper dig att välja rätt täcke för ditt barn.

Det måste du vara medveten om när du väljer täcke

Att välja täcke är i stort sett en fråga om temperament. Men det finns några saker du kan dra nytta av innan du kör igenom Dankortet.

  • Hur stort är täcket? Passar det barnet och sängen?
  • Vilket material är täcket gjort av? 

Fiber, dun eller ull - vilket är bättre?

Täcken för barn finns oftast i fiber eller dun, men finns nu även på flera ställen i ull. Det är smak och behag vad man väljer här, men visst är det skillnad på materialen.

Fibertäcket är ett bra och billigare alternativ till täcken med naturlig fyllning. Fibertäcken efterliknar egenskaperna hos dun och fjädrar, inklusive förmågan att isolera. Dessutom har fibertäcket den utmärkta kvaliteten att det kan tvättas och torkas om och om igen, utan att tappa formen och utan att skada fibrerna. Har du ett barn med allergi kan fibertäcket därför vara en bra lösning. 

Tips: När du torktumlar täcket är det viktigt att det torkar helt i torktumlaren, annars möglar det. Om du väger täcket före och efter torkning kan du kontrollera att det är 100% torrt. Några tennisbollar i torktumlaren bidrar också till att fyllningen fördelas jämnt. 

Duntäcket är det de flesta väljer. Duntäcket är av naturen utrustad med en riktigt bra isoleringsförmåga. Den har även goda ventilerande egenskaper, så att överskottsvärmen lätt kan ta sig ur täcket. Detta säkerställer en bra temperatur under täcket. Duntäcket tål dock inte maskintvätt lika ofta som fibertäcket utan har bättre torkning och ventilering ute. Har du en trädgård med klädstreck är det därför självklart att välja ett duntäcke. Det finns nästan inget godare än ett lufttorkat täcke.

Ulltäcket är ett bra val året runt. Ull är en naturprodukt som har fantastiska förmågor att reglera värme och absorbera fukt från kroppen, så att temperaturen under syn alltid känns behaglig. Ull reglerar både kyla och värme på en nivå som varken fiber eller dun klarar av. Oavsett om barnet svettas eller fryser så reglerar ullen barnets kroppstemperatur. Dessa är utmärkta egenskaper i en hälsosam sovmiljö. Ulltäcket kan tvättas på ullprogram eller vädras på klädstrecket i trädgården. 

Se vårt utbud av täcken för baby och junior

När byter man från babytäcke till juniortäcke?

Någon gång behöver babytäcket bytas ut mot juniortäcket – men när? Det enkla svaret är: När ditt barn kastar av sig babytäcket är det dags att byta till juniortäcket. Så länge babytäcket sitter kvar finns det inget behov av att byta. 

För ett mer exakt svar, hitta måttbandet. Det är skönt att kunna dra täcket väl upp runt öronen utan att tårna sticker ut i andra änden. Barn växer i olika takt och i slutändan avgör ditt barns längd när babytäcket ryker ut och juniortäcket flyttar in. 

Ett babytäcke mäter 100 cm. på längden och juniortäcket är 140 cm. lång.

Babytäcket kan vanligtvis användas tills barnet blir längre än 90 cm, vilket för många barn händer runt ett års ålder. Juniortäcket kan användas tills barnet har nått ca. 120 cm. Det är såklart individuellt när det händer och det är just därför det är höjd och inte ålder man behöver mäta. Men ofta är barn redo för vuxentäcket när de är 6-7 år. 

Använd storleksguiden här som en tumregel när du väljer mellan babytäcke och juniortäcke.

Storleksguide

Typ

Storlek

Barnets höjd

Babydyne

70 x 100 cm.

Upp till 90 cm. (ca 1 år)

Juniordyne

100 x 140 cm.

Upp till 120 cm. (6-7 år)

Vuxen täcke

140 x 200 cm.

Över 120 cm. 

 

Tips: Babytäcket kan ofta användas i vagnen under en längre tid. Det finns inte mycket plats att sparka av täcket och det går att stoppa väl runt barnet. Det ger babytäcket lite längre liv. 

När barnet sover ute på vintern

Många barn sover ute i vagnen – även på vintern. Som tur är kan du enkelt göra det i Danmark. Enligt Sundhedsstyrelsens rekommendationer det är helt säkert så länge barnet är friskt och temperaturen inte faller under 10 minusgrader. Var dock uppmärksam på vagnens placering, värmeisolering och barnets klädsel. 

Det handlar mest av allt om sunt förnuft. Ställ vagnen i ett bra hörn i lä från vind, regn och rimfrost. Se till att vagnen är vind- och vattentät runt om. Svep in barnet hårt i varma kläder och ett täcke som täcker hela kroppen. 

Men det viktigaste rådet från Socialstyrelsen är att ha koll på när barnet sover ute. Särskilt små barn under 1 år är särskilt utsatta för kyla. De rör sig mindre när de sover och reagerar inte nödvändigtvis själva om de börjar frysa. 

Kolla om barnet mår bra, genom att känna i nacken, där huden ska kännas tillräckligt bekväm.

Välj ett täcke som tar bort fukt och håller dig varm

Naturmaterial som ull och dun hjälper till att reglera kroppens temperatur – oavsett om barnet sover inne eller ute, där vädret spelar in. 

Du har säkert försökt att väcka badet i kallsvett. Allt fastnar på kroppen och man svettas och fryser på samma gång. Det är helt naturligt att kroppen släpper ut fukt under sömnen. Problemet uppstår om fukten inte kan ta sig igenom täcket. 

Titta på materialen i hela sängen, från täcke och kudde till överdrag, lakan och nattkläder. Är materialen naturliga och andas? Det spelar egentligen ingen roll vad vi stoppar i barnen när de sover. Sängkläder i bomull har en mycket större temperaturreglerande effekt än till exempel konstgjorda eller syntetiska material.

Det är extra viktigt att tänka i termer av temperaturkontroll när man har små barn som sover större delen av dagen och inte ens kan vända eller sparka av täcket. 

Små barn reglerar inte sin egen kroppstemperatur på samma sätt som äldre barn eller vuxna. Här behöver du ett temperaturreglerande täcke, som suger upp fukt och samtidigt håller barnet torrt och varmt. Du får det med naturmaterial som ull och dun. 

Arctic & Nordisk Tekstil har många års erfarenhet av täcken och förklarar att duktiliteten hos täcket bestäms av luften i täcket. Det är alltså framförallt luften som håller värmen. Ju lättare och luftigare fyllningen är, desto mindre fyllning behöver vi för att hålla värmen. Om till exempel två täcken med dunfyllning är lika tjocka blir den som väger minst varmast. 

Du kan också hjälpa det goda inomhusklimatet i sängen på vägen genom att vända täcket åt sidan på morgonen så att fukten från nattsvetten avdunstar. När du ändå ventilerar barnrummet kan du bara slänga upp täcket i fönsterbrädan så att det också får lite frisk luft.  

Enligt Arctic & Nordisk Tekstil är det en bra idé att låta täcket avdunsta innan sängen på morgonen. Täcket får skakas och ventileras regelbundet, men helst inte utsättas för direkt solljus – så behåll överdraget på när du vädrar täcket i solsken. 

Det ger bättre sömn för ditt barn och i förlängningen även bättre sömn för dig.

Kuddar för barn

Du behöver inte tänka på kudde till ditt barn första året. Bebisen behöver rörelsefrihet för huvudet och annars kommer en kudde i vägen.  

När du köper ditt första juniortäcke kan du smidigt köpa en kudde till det. Men tills dess sover de flesta bebisar bäst utan kudde. 

När barnet når skolåldern kan du använda en låg vuxenkudde.